fbpx

historien om botanika

Botanikas fantastiska läge och kringliggande vackra miljöer har inte alltid sett ut som det gör idag. I mitten av 1600-talet köpte Olof Rudbeck, en av Uppsalas mest kända professorer, kvarteret Örtedalen, för att anlägga den fina botaniska trädgård som finns här än idag, mitt i centrala Uppsala.

 År 1702 drabbades Uppsala av en fruktansvärd brand som ödelade stora delar av staden, den skonade inte heller Rudbecks botaniska trädgård eller de byggnader runt omkring.  

Carl Von Linné tog över år 1741 och återställde trädgården som förfallit sen branden, till en av de främsta botaniska trädgårdarna i världen! Därmed fick trädgården namnet Linnéträdgården. År 1743 uppfördes ett orangeri, som finns än idag i trädgården. Skolgatan 45 var vid den här tiden en fägård tillhörande Linnéträdgården, som innehöll bland annat stall och ladugårdar med boskap och hästar. 

För att gå in på lite mer modern historia hoppar vi ca 200 år fram i tiden. År 1936-1975 var våra lokaler hem till många studenter från Uppsala Universitet. Det så kallade Funkishuset fick namnet Klosettpalatset på grund av att det var det första studentboendet där alla rum inkluderade egen vattentoalett och dusch. Det sägs att alla studenter spolade på en och samma gång, vilket avloppssystemet inte höll för så att alla toaletter svämmade över!

Efter detta började en ombyggnation som sakta men säkert gjorde byggnaden till det vi har idag, ett hotell. 1982 invigdes Hotell Linné. Efter Hotell Linnés tid har byggnaderna stått tomma i flera år. Nu slår vi äntligen  upp dörrarna igen och välkomnar er till Botanika Rooms, Beds & Bars! Vi hoppas på att kunna skriva ny historia tillsammans med dig!