Hållbarhetsplan 2021 – Botanika Uppsala 

Under 2021 och framåt arbetar vi kontinuerligt med att genomföra vår hållbarhetsplan: 

Bar och Restaurang: 

Rädda mat

Botanika är med i appen “Too Good To Go” där vi år 2020 räddade 50 portioner mat och hoppas fyrdubbla det år 2021. I appen säljs mat som har kort utgångsdatum till halva priset för att ta till vara på maten och minska svinn. 

Mat från växtriket

På vår meny arbetar vi i så stor utsträckning som möjligt med icke-animaliska produkter för att minska vår koldioxidsutsläpp. Vi har ett stort utbud av veganska och vegetariska alternativ och våra kockar jobbar aktivt med att skapa ett lockande utbud som är till störst del från lokala råvaror med fokus på växtriket.

Väljer närodlat

På vår frukost arbetar vi med en nordisk buffé för att främja lokala råvaror som främjar vår region och land samt för att dra ner på långa transporter. Våra råvaror är till störst del från Sverige. Inköp av mat och dryck utgår alltid från närodlat och svenskt där det finns möjlighet med hänsyn till produkt och pris.  

Lokalt utbud av dryck

Vi är stolta över våra lokala samarbeten i baren där vi aktivt bjuder in lokala bryggerier och spritleverantörer att gästspela hos oss och att erbjuda Master Classes. Vi erbjuder lokal öl, vin och tonic och försöker välja europeiska spriter. 

Vi odlar själva!

Vi blandar våra drinkar på “nordiskt vis”. Istället för att toppa en drink med en citron- eller limeskiva från andra sidan jordklotet toppar vi med färsk timjan, rosmarin och mynta som odlas lokalt, till och med så lokalt som vår bakgård! 

Hotell:

Förnybar energi och energisnåla lösningar

Vårt hotell skall drivas av förnybar energi och vi jobbar i nuläget på att i framtiden driva hotellet på egen solenergi. Energisnåla LED-lampor skall användas och bytas till vid utbyte av ljuskällor. 

Biofilisk design

Vi arbetar i nuläget med att etablera ett internt växthus för att kunna driva upp stickligar och färska örter med plantor i samtliga allmän ytor och på våra rum.

Avfall

Vi arbetar just nu fram en snabbkompost och att bli helt fria från onödiga plastprodukter. Vi sorterar våra sopor samt erbjuder en källsorteringsstation för våra gäster. 

Minskning av miljöfarliga kemikalier

Våra tvål och schampo till gästerna är ekologiska produkter med så få kemikalier som möjligt. De kemikalier som vi använder är miljöklassificerade i rött, gult och grönt, beroende på hur de påverkar människor, djur och miljö. 

Sparar på vatten

Vi har år 2020 installerat vattenbesparande duschar och kranar samt toaletter för att minska på vattenanvändning. 

Återanvändning av handdukar och byte av linne utförs endast efter gästvistelse om inte annat önskats av gästen, detta för att spara på vatten och energi. 

Hållbara leverantörskedjor

Att leverantörer är miljöcertifierade och arbetar med tydliga miljömål. Där vi inte än hittat hållbara leverantörer arbetar vi aktivt med att byta ut mot mer hållbara bolag. 

Svemester gäster!

Vi arbetar aktivt med att främja den svenska turismen och locka inhemska hotellgäster. Detta minskar långa transportsträckor med flyg för våra resenärer då de i största utsträckning kommer till Botanika med tåg och bil. 

Minska transportsträckor

Genom noggrant uttänkta beställningsrutiner och samköp av varor minskar vi antalet transporter till hotellet. Vi väljer till störst del nordiska varor då rätt produktval minskar globala leveranser. 

Social hållbarhet:

Vi välkomnar alla!

Vi är en mångkulturell mötesplats där båda våra medarbetare och gäster ska känna sig välkomna oavsett ursprung eller läggning. Som Hard Rock Café säger, “Love all, serve all!”

Anställning för de som står långt från arbetsmarknaden

Genom praktik, arbetsträning och arbetsintroduktioner ger vi möjlighet för folk som står långt från arbetsmarknaden eller i slutet av karriären att få jobba hos oss.